Veilig internetten op vakantie.

Het is misschien wel één van de eerste dingen die je doet zodra je in je hotel bent ingecheckt: je telefoon en andere apparaten verbinden met wifi.
Maar let op: een hotelkamer is geen veilige plek voor je apparaten, zo stellen experts.

Dat heeft alles te maken met cybercriminaliteit.
Deskundigen stellen dat hotels een van de meest riskante plaatsen zijn op het gebied van cybersecurity en dat reizigers in hotelkamer veel bedreigingen te wachten staan.

„Hackers kunnen de zwakke plekken in de cybersecurity van een hotel op verschillende manieren gebruiken om je zelfs in je hotelkamer te bereiken.
Dus als je op vakantie bent en de internetverbinding van je hotel gebruikt, moet je erg voorzichtig zijn en de beveiligingsrisico’s goed beheren”, zegt Adrianus Warmenhoven, cybersecurity-expert van NordVPN.

Een openbare internetverbinding heeft volgens experts een verhoogd risico om gebruikt te worden cybercriminelen.
Hackers kunnen de WiFi van een hotel gebruiken om wachtwoorden en persoonlijke informatie te stelen die gebruimaken van de WiFi verbinding.
Warmenhoven advisieert hotelgasten bij de receptie om naar de de exacte naam en het wachtwoord van de Wi-Fi te vragen.
Ook is het slim om om je gegevens te versleutelen en een firewall in te schakelen als je openbare WiFi gebruikt.

Een paar handige tips

Veel (moderne) hotelkamers hebben USB-oplaadpoorten.
Voor reizigers die hun wereldstekker zijn vergeten, erg handig.
Toch is het niet slim om via de USB-oplaadport je apparaten op te laden.
Hackers kunnen de laadkabels op openbare locaties zoals hotels namelijk aanpassen om malware op telefoons te installeren en zo een aanval uit te voeren die ‘juice jacking’ wordt genoemd.
Met dit soort aanvallen kunnen hackers wachtwoorden, creditcardgegevens, adressen, namen en andere gegevens van gebruikers stelen.

Dankzij de verbinding met het lokale wifi-netwerk (om reizigers toegang te geven tot apps en streamingplatforms) kan ook een smart-tv een toegangspoort worden voor cybercriminelen.
Afhankelijk van het doel van de indringers kan een gehackte smart-tv worden gebruikt voor een aantal cybermisdrijven: van het cyberstalken van reizigers via ingebouwde microfoons of camera’s tot het stelen van persoonlijke gegevens die kunnen worden gebruikt om in te loggen op apps op de smart-tv en op het dark web verkocht kunnen worden.

Cybersecurity-experts adviseren daarom om de stekker van de smart-tv uit het stopcontact te halen als deze niet wordt gebruikt.
Ook het afdekken van de webcam en het vermijden van inloggen met persoonlijke gegevens beperken de cyberrisico’s.

Het lijkt misschien handig om je apparaat automatisch te laten verbinden met wifi, maar het is raadzaam om deze functie uit te schakelen.
Daarmee beperk je de veiligheidsrisico’s, omdat apparaten omringd kunnen zijn door openbare en onveilige internetverbindingen.

Bron: Telegraaf

SpinPC

Boomsluiters 29
8334MZ Tuk

Telefoon: +316 107 666 99
E-mail: info@spinpc.nl
KvK Nummer: 08179552

Openingstijden

Maandag     09:00 – 18:00
Dinsdag        09:00 – 18:00
Woensdag   09:00 – 18:00
Donderdag  09:00 – 18:00
Vrijdag          09:00 – 18:00

Teamviewer Quick Support